пятница, 24 июля 2020 г.

28 липня 2020року  - 140 років з дня народження Володимира Кириловича Винниченка,   письменника новітньої української прози. Він був яскравим драматургом, невтомним політичним лідером, громадсько-культурним діячем та художником.
В епоху Української революції 1917-1919 роках Володимир Кирилович стає одним із  лідерів Центральної Ради.
 Автор майже усіх декларацій і законодавчих актів УНР.
Літературна спадщина  Володимира Винниченка налічує більше ста оповідань, чотирнадцять романів, двадцять три п'єси.
В літературу В. Винниченко увійшов у 1902 р. і  відразу  здобув визнання своїми оповіданнями: «Біля машини», «Голод», «На пристані», «Краса і сила», «Федько- халамидник», «Кумедія з Костем» та іншими.
  Деякі твори Володимира Винниченка перекладено іноземними мовами.
 Його п’єси «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Брехня» були представлені на сценах великих європейських театрів: Берлина, Праги, Рима, Москви і до сьогодні  збирають чимало глядачів.
Володимир Винниченко – перший письменник- фантаст в Україні, автор першого українського науково-фантастичного та утопічного роману «Сонячна машина».
 Знаний переважно як політик і письменник, Володимир Винниченко є автором понад півтори сотні творів олійного живопису та графіки, великої кількості пейзажів, натюрмортів, портретів.
 Пропонуємо літературу з фонду бібліотеки яка дасть змогу читачам відкрити для себе Володимира Винниченка як непересічну історичну постать та неординарного письменника.

Комментариев нет:

Отправить комментарий