пятница, 17 марта 2023 г.

Письменник. Краєзнавець. Земляк

 


Сергій Олексійович Завгородній… Дата та місце народження  19 березня 1908р. с. Семенівна Криничанського району – нині Кам'янський район Криничанська територіальна громада. Український письменник; 1948 – член спілки письменників СРСР. Двічі обирався  головою Дніпропетровської обласної спілки письменників України – періоди – з 1948 по 1960 та з 1966 по 1968 роки.

         Сергій Олексійович виходець з селянської родини, працював  електромотористом на заводі в Дніпропетровську, навчався на робітфаці в Кам'янску. Учився  згодом в Київському зоотехнічному інституті, на філологічному факультеті Київського інституту народної освіти.

         Журналістикою почав займатися з 1933 року.

         Доля закинула до Ірпіня де і прожив певний час.

         Пройшов шлях Другої світової війни – співробітник фронтових газет «Вперед», «Фронтовик». Воював під Запоріжжям та на Кавказі; нагороджений орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня, бойовими медалями.

         Після демобілізації працював в Криничанському  райкомі партії, потім почав займатися письменництвом.

         Ряд його творів присвячені війні – повісті «Краса дівоча», «Мати наша мати», «Так давно і так недавно».

         У збірці нарисів «Джерела молодості», повістей «У грозову ніч», «Б’ють джерела», піднімаються питання екології, збереження степових річок.

         Вийшли друком повісті та оповідання «Любов», «Дві долі жіночі», «Пора красування»  та інші.

         З дружиною Євгенією  Меркуріївною (дівоче прізвище Петришина) виховали сина Олександра – поета та перекладача з естонської.

Завгородній Сергій Олексійович помер 19 серпня 1994 року.     


Комментариев нет:

Отправить комментарий