пятница, 6 ноября 2020 г.

 Співець запорозького козацтва.

   Дмитро Іванович  Яворницький, 165-річчя від дня народження якого ми відзначаєм цими днями був видатним українським істориком, археологом, етнографом, фольклористом,  письменником, неперевершеним дослідником історії українського коза
цтва.  Його творчий доробок становить близько 150 праць. Найголовнішими з них є «Історія запорізьких козаків» в 3-х томах, «До історії степової України», «Із української старовини», «Запоріжжя» та ін.

Книги Д. Яворницького широко представлені в Криничанській центральній районній бібліотеці для дорослих. В цих творах автор яскраво зобразив життя запорізьких козаків, визначив фізико-географічні умови краю, встановив місце розташування та кордони всіх Січей, навіть описав козацькі поштові зв'язки та письмо.

       Непересічна постать Дмитра Івановича Яворницького – вченого, знавця історії запорізького козацтва, самовідданого лицаря науки тісно пов'язана із Дніпропетровщиною і назавжди залишиться у  пам'яті нащадків.

На честь видатного вченого названо Дніпропетровський історичний музей, директором, якого він був довгий час. Також центральний проспект в обласному центрі  названо його  ім’ям. 






Комментариев нет:

Отправить комментарий