понедельник, 15 ноября 2021 г.

З Днем рукоділля

 

Щорічно 16 листопада в світі відзначають Всесвітній день рукоділля, який  присвячений всім тим, хто вкладає свій творчий талант в вироби ручної роботи. Будь-які речі, будь то випічка, косметичні товари або вироби з дерева, ковдри, іграшки або твори мистецтва, зроблені руками,  це вироби, створені завдяки  рукоділлю.

 Криничанська центральна публічна бібліотека в переддень свята   пропонує до вашої уваги книгу О.С.Найдена «Українська народна лялька», яку  отримала в цьому році від Українського інституту книги.

            Ця книга, як дослідження та розкриття образу української народної ляльки, в ній використано здобутки сучасної археології, історії, фольклористики, етнології, культурології та філософії.

           Українська народна лялька становить частину східнослов’янської та європейської лялькової культури ХХ ст. Вона є своєрідною моделлю українського селянського культурного простору.

          Лялька-мотанка за давнім звичаєм вважається сильним сакральним оберегом, який має в собі частинку душі тієї людини ( матері або бабусі чи хрещеної матері), яка її виготовляла. Вона є символом добра та благополуччя, символ надії на краще.

 У книзі висвітлено прообрази та історичні прототипи ляльки, її місце і роль в українській іграшковій культурі. Змінюються часи і побут українців, а народна лялька-мотанка, все одно прижилася в  в сучасному інтер'єрі та  в сучасних динамічних ритмах життя.

 Способи виготовлення - старовинні, а матеріали виготовлення ляльок – сучасні. І залишилося незмінним те, що  лялька від предків до нащадків передає вічні цінності родинного тепла та затишку, цінності людського добра та любові.

 Ознайомитися з книгою наші користувачі зможуть після послаблення карантинних обмежень.

 Вітаємо всіх рукодільниць і рукодільників зі святом! Нехай кожне Ваше творіння буде витвором мистецтва! Успіху і натхнення!








 

Комментариев нет:

Отправить комментарий