пятница, 26 ноября 2021 г.

Скорботна свічка пам’яті народної

 


День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

У суботу 27 листопада  українці вшановують  тих, чиє життя було зруйноване або знищене у ті страшні часи сталінського режиму.

До цієї пам’ятної дати Криничанська центральна публічна бібліотека пропонує для користувачів виставку-реквієм «Скорботна свічка пам’яті народної»  та  онлайн-бібліомікс  «Трагедія Голодомору у книгах».

 За радянських часів  Голодомор залишався білою плямою в історії нашої держави і ця тема  була заборонена, але це не означає, що про неї не писали.   

Одним із перших таких творів є роман «Марія» Уласа Самчука, який був написаний у 1934 році.

Через образ жінки-селянки Маріїї автор показав правдиво і сильно трагедію українського народу і присвятив твір "матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роки 1932-1933".

Ще одним твором художньої літератури, який присвячено Голодомору є роман «Жовтий князь» письменника Василя Барки, який був написаний у 1963 році.

В основу роману лягли власні спогади автора про страшне лихо, а також точні свідчення очевидців тих років, зокрема його рідного брата та родини.

Одним з героїв роману є образ жовтого князя — як  символ зла і насильства, голоду і смерті. Це рудий ящір тоталітарної системи, який несе руїни, голод і це він перетворив мальовниче українське село на великий цвинтар.

Але герої роману протистояли жовтому князеві і не втратили  людяності, залишилися  вірними селянській і загальнолюдській моралі. Знову на українській землі народилося нове життя, новий, сповнений надіями день.

Видатні українські поети і прозаїки  зверталися до теми  Голодомору 1933 року. М.Стельмах, в романі «Чотири броди», в поезіях  П.Тичини «Загупало в двері прикладом…», А.Малишко, Є. Маланюка, в оповіданнях А.Дімарова та Є.Гуцало.

Письменники-сучасники теж не залишаються байдужими до трагічних сторінок нашої історії.

Сучасна українська письменниця Світлана Талан роман «Розколоте небо» присвячує темі колективізації та голодомору в Україні  на прикладі одного селища на Луганщині.

 Українське село, де були плодючі сади та родючі землі, спустошила голодна смерть.

Справжні, невигадані жахи описує авторка: на які відчайдушні та жахливі вчинки йшли люди, аби вижити в лихі часи голоду. Та у цих трагічних подіях знаходиться місце і для кохання, яке то виринає на перший план, то ховається за чорною, пекельною реальністю.

Роман «Розколоте небо» не залишить жодного читача до людського горя і можливо для когось відкриє  незнані сторінки історії.

Таку страшну сторінку історії України потрібно пам’ятати і ніколи не дати повторитися їй.

Наталя Доляк,  Чорна дошка», цю книгу  читати неможливо без сліз, неможливо не роздумувати про минуле та про те, яким би було сьогодні наше майбутнє, якби скільки українських родин не полягло в страшні 1932-1933 рр.

Чому так сталося, чому незважаючи на плодючі землі та трудолюбивий український народ люди помирали від голоду? Про цю велику , страшну і голодну правду розповідає Наталя Доляк у своїй книзі «Чорна дошка».

Головний герой роману Олесь Терновий, міський газетяр, який щиро вірив у радянську владу, у те що вона дасть селянам землю, худобу, зробити всіх рівними.   Та поступово Лесь розуміє, що ідеї, які виголошує влада, розходяться з тим, що відбувається у нього в селі. Вражають і історії окремих родин, які зазнали голодних лихоліть. 

В фонді нашої книгозбірні знаходяться і документальні книги про голодомор, серед них дві книжки від Українського інституту книги – О.Стасюк «Нариси про Голодомор» та В. Марочко і О. Мовчан «1932-1933: Хроніка голодомору в Україні».

Мабуть, найчіткіше розуміння подій Голодомору може дати просто послідовний, день за днем, перелік фактів та подій, що відбувалися в Українській СРР у 1932–1933 роках. Автори на основі величезного обсягу матеріалів відновили послідовність подій, що вилились у небачений до цього злочин комуністичної влади проти українського народу. 

 В суботу 27 листопада давайте приєднаємося до загальнонаціональної акції «Запали свічку» та вшануємо хвилиною мовчання  закатованих голодом українців!

Комментариев нет:

Отправить комментарий