среда, 21 апреля 2021 г.

Із чистих криниць-пам’яті серця (35-та річниця Чорнобильської трагедії)

 

Тему «Роль Криничанщини в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС» розкриває земляк-краєзнавець Юрій Пархоменко, в книзі «Із чистих криниць пам’яті серця», Юрій Валентинович є автором цієї книги.

         Аварія на ЧАЕС є справді найтрагічнішою техногенною катастрофою ХХ століття. Вибух 26.04.1986 року поділив світ на «до» і «після».

Автор книги не ставив перед собою завдання всебічно  проаналізувати масштабність і трагізм подій минулого століття. Завдання було простіше, на перший погляд: складена розповідь про період ЛНА через спогади безпосередніх учасників-людей, які не мали високих посад і військових знань, але свій солдатський і громадянський обов’язок виконали з честю.

         165 криничан брали участь у ліквідації і наслідків аварії на ЧАЕС від 26 квітня 1986-го аж до 1990 року.

         Учасники ліквідації зробили все, що було потрібно, все витримали, перемогли.

         Із року в рік усе, менше залишається  свідків тих далеких подій і саме тому важливо залишити після себе спогади, щоб наші нащадки знали й пам’ятали, якою дорогою ціною було врятовано життя на  території України.

         Книга пам’яті «Із чистих криниць-пам’яті серця», 2013 року видання Юрія Пархоменка є документально-публіцистичне видання, один примірник якого знаходиться і у фонді КЗ «Криничанська центральна публічна бібліотека» Криничанської селищної ради Дніпропетровської області. Ця книга користується попитом у відвідувачів закладу, презентується, використовується  під час проведення масових заходів.

         Книга містить фотокарточки учасників ЛНА на ЧАЕС, їх спогади з першого дня і до останнього перебування в зоні лиха, їх нагороди, а також перераховані прізвища та імена тих людей, які фінансово допомогли у випуску книги і народження її стало реальністю.

        



Комментариев нет:

Отправить комментарий