вторник, 20 апреля 2021 г.

Нові книги

 

    Серія «Знамениті Українці» - розкриває найбільш відомі імена людей України, дає можливість підкреслити таланти нашого народу. Дякуючи Українському інституту книги Криничанська центральна бібліотека Дніпропетровської області отримала більше 20 примірників книг цієї серії. Книги несуть радість як для бібліотекарів так і для читачів, бо  кожний користувач поринає у свій унікальний всесвіт книг. У кожній книзі життя і доля,  здобутки і втрати, перемоги, поразки і світова слава.

        Тому всіх охочих, запрошуємо мандрувати сторінками книг із серії «Знамениті Українці».

   «Іван Котляревський» - автор  Тетяна Панасенко. В цій  книзі описаний життєвий і творчий шлях основоположника й першого класика нової української літератури, ім’я автора «Енеїда» і «Наталка Полтавка» назавжди вписане в історію української і світової культури.

         Ігор Коляда, Юлія Коляда та інші є авторами книг достойних читацької уваги про відомих поетів, письменників, таких як «Петро Гулак-Артемовський», «Микола Гоголь», «Павло Тичина».

         А Ростислав Коломієць є автором книг «Дмитро Донцов», «Лесь Курбас», «Микола Зеров», «Іван Багряний», «Микола Хвильовий», «Микола Бажан», «Остап Вишня», в яких описує видатних українських мислителів громадсько-політичних діячів, філософів, публіцистів літературознавців, перекладачів, сатириків, інших, хто є знаковою постаттю доби Розстріляного відродження.

         Звертаю увагу на книгу «Володимир Мономаха» - знакова постать українського середньовіччя, онук Ярослава Мудрого, та візантійського імператора Константина ІХ Мономаха. Чудовий матеріал про Данила Галицького одного з тих яскравих історичних діячів, яким бачете раннє середньовіччя міститься у книзі М. Згурської  та Ю. Бєлочкіної «Данило Галицький».

         Пізнавальним матеріалом для всіх стане книга Савченка «Павло Скоропатський» в якій розповідається про останнього гетьмана епохи громадської війни.

         Серія «Знамениті Українці» поєднала відомого Каземира Мазевича, як художника і теоретика живопису Марка Кропивницького – фундатора українського професійного театру, автора мелодій для багатьох п’єс, в нього проявлявся талант режисера, його ще за життя називали «батьком українського театру».

         Окремо хочу згадати Миколу Лисенка, Соломію Крушельницьку,  Михайла Семенко, Олександра Довженка, які по’вязані між собою  культурою театром, кіно, це піаністи скрипалі, оперні співаки. Ці люди заслуговують своїм талантом бути «знаменитими українцями».

         Василь Стус – талановитий український поет-прозаїк, Квітка Цісик – співачка, знана за межами України, Володимир Івасюк – пересічна особистість в українській культурі. Їх поєднує «талант», а ще – вони прожили дуже малий проміжок часу свого життя, а скільки могли б зробити для українського народу.

         Звертайтеся до бібліотеки читайте  пізнавайте  життєвий та творчий шлях «знаменитих українців».

         Книжечка «Ліна Костенко» – Олега Кудріна містить багатий матеріал про видатну українську письменницю, лауреата багатьох премій, представника покоління шестидесятників.

         Здолавши усі труднощі і заборони її твори знайшли шлях до свого читача.

         Попри те, що поезії та твори перекладені багатьма мовами і відомі за межами України, про саму письменницю відомо не багато, бо це людина, яка надає перевагу усамітненому способу життя.

         Ця книжечка – спроба глибше пізнати поетесу як-дитину, студентку, дружину і маму, громадянина і патріота своєї України та і просто «Людину» з великої літери зі своїми думками, хвилюванням, радощами.

         Завдяки УІК це видання під назвою Ліна Костенко із серії «Знамениті українці»,  автор якого  Олег Кудрін є в Криничанській центральній бібліотеці Дніпропетровської області. Колектив бібліотеки запрошує всіх кого цікавить життєвий та творчий шлях Ліни Костенко до  нашої книгозбірні знайомитися, читати, пізнавати.

Комментариев нет:

Отправить комментарий