вторник, 6 апреля 2021 г.

Чорнобиль – чорний біль України

 

26 квітня -  скорботна дата  в історії людства. Саме в цей день у 1986 році  сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Це найбільша техногенна та екологічна катастрофа в історії всесвіту.

Чорнобиль… Це слово стало символом печалі й скорботи, символом трагедії на тілі української землі. Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов'язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису.
Ми згадуємо кожного року ті трагічні події і говоримо, що подібне ніколи не має повторитися знову.

До Дня Чорнобильської трагедії в КЗ Криничанській центральній публічній бібліотеці  оформлено виставку-пам’ять «Чорнобиль – чорний біль України».

До уваги користувачів пропонуємо інформаційний онлайн-реквієм, присвячений 35-й роковині Чорнобильської катастрофи.

 Новий погляд на події , посекундний розвиток аварії, інтерв'ю з очевидцями з різних підрозділів ЧАЕС, пожежниками, бійцями воєнізованої охорони – все це описано в нових  книгах, які надійшли до нашої книгозбірні  від УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ КНИГИ.

В книзі Анатолія Андржеєвського «Чорнобильська бувальщина» йдеться розповідь про те, якою була Прип'ять до вибуху на ЧАЕС, як гасили пожежу, як евакуйовували населення, зводили тимчасові містечка для ліквідаторів і вже постійне для працівників електростанції – Славутич.

         Спомини автора  доповнено вирізками  з тогочасної преси та особистими фотографіями.

Автор художньо-документальнаої повісті «Чорнобиль: я бачив»  Володимир Шовкошитний  - сам свідок  Чорнобильської катастрофи та самовідданий  ліквідатор її наслідків.

У хвилюючому та проникливому творі поєднані спогади очевидців катастрофи , простежені долі героїв, проаналізовані техногенні, економічні та медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха.

 Книга Олега Векленка  «Чорнобиль: етюди з натури» - це спогади ще одного учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, про особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні–червні 1986 року.

Автор розповідає, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше.

Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.

Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави.
              В цьому романі трагічні історії про кохання, про хвороби, про боротьбу, немов голоси в хорі, зливаються в одну молитву…
             Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов'язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису.

   Чорнобильська біда надовго залишиться в людській пам'яті….Ще довго чутимемо її дзвони, які лунатимуть за тими, кого вже немає…

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий