среда, 27 февраля 2019 г.


148 - ма річниця від дня народження Лесі Українки

25 лютого відзначають 148-му річницю від дня народження Лесі Українки(1871-1913) - видатної української поетеси, драматурга, громадської діячки і 126 років  від час виходу її першої збірки.
В історію української і світової літератури Леся увійшла я борець за кращу долю України, за національне відродження країни та соціальну справедливість, митець перу якого належать яскраві поезії переважно громадянського, патріотичного звучання. Проте її творча спадщина багата справжніми шедеврами інтимної та пейзажної лірики.
З нагоди цих річниць учасниця клубу за інтересами “Планета талантів”        КЗ «Аулівська селищна бібліотека» Аулівської селищної ради декламувала поему “Русалка” на конкурсі читців у м. Дніпро і зайняла 2 місце.

Ця народна поема була написана у 14 років. Це вагомий і досить досконалий твір, потребує окремого дослідження для глибокого розуміння психології творчості поетеси.
Поема "Русалка" недаремно має підзаголовок - "в народному стилі". Її засновано на спільних для слов'ян народних повір'ях про русалок, відомих авторці змалку в живому побутуванні серед волинських селян та з фольклорних збірників і літературної традиції. Цей образ народної "нижчої" міфології привабив юну авторку, очевидно, своєю красою і таємничістю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий