понедельник, 18 февраля 2019 г.

Гірка правда про афганську війну

КЗ «Промінська сільська бібліотека» вшановує учасників бойових дій на території інших країн. На захід були запрошені воїни-інтернаціоналісти Дульський Володимир Миколайович та Дудник Михайло Васильович, сільський голова Дещенко Олександр Валерійович, начальник ВОЗ Персіанова Тетяна Вікторівна та учні 9 – 10 класів Промінської середньої школи. На початку заходу завідуюча бібліотеки продемонструвала книжкову виставку під назвою «Гірка правда про афганську війну», на якій були представлені фото земляків-афганців, книги про афганську війну та брошура «Ми – інтернаціоналісти».
Сьогодні ми зібрались тут, щоб відзначити День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-ї річниці виведення військ з Афганістану.  Щоб згадати імена учасників бойових дій і щоб пом`янути тих, які загинули в афганській війні, яка назавжди залишиться болем у серцях нашого народу. Ми маємо знати про страшні події безглуздої афганської війни і пам’ятати кожного із тих, хто в 20, 30 років став свідком і учасником воєнних подій.
Афганська війна – ще одна сумна сторінка нашої історії, брудна, неоголошена... Та хіба війни бувають чистими? Вона як усі попередні, несли смерть, каліцтво, одягнула в жалобу тисячі сердець, материнських сердець. У війни безжальні очі, у війни свій рахунок, своя безжальна арифметика.
До слова був запрошений сільський голова, який сказав, що  Афганістан… Уже більше 30 років у нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла. П’ятеро громадян нашої сільської ради є воїнами-інтернаціоналістами це Дудник Михайло Васильович, Малєтов Леонід Миколайович, Чехович Віталій Станіславович, Юрчишин Степан Йосипович, Дульський Володимир Миколайович.
Виступила начальник ВОЗ Персіанова Т.В., вона зазначила, що солдатам афганцям з нашого села випав щасливий квиток – їм випало  жити. Вони повернулись до рідного дому, впорядковують рідну українську землю. Кожен із них нагороджений орденами і медалями. Кожен із них найкраще розуміє цінність людського життя і сутність мирного існування, кожен знає як боляче оплакувати втрати, кожен із них чесний перед власною совістю і світлою пам’яттю. Для кожного з них нагороди Батьківщини є  незабутньою пам’яттю про суворі дні війни, про безкорисливу дружбу і  вірність військовому обов’язку.
                     15 лютого - особливий день для афганців. Цього дня закінчилась нарешті війна. Щороку ветерани афганської війни відзначають останній день виведення  радянських військ з Афганістану. Вони пройшли пекло цієї війни і не поповнили списки загиблих. Вони і є тією пам’яттю, що пише історію.
         Шановні воїни-інтернаціоналісти, ми пишаємося вами, горді тим, що поруч із нами живуть  такі мужні, відважні, рішучі чоловіки. Здоров’я вам, сімейного  благополуччя і пам’ятайте, що час - найкращий лікар для душі і тілесних ран.
Сьогодні про афганську війну пишуть книги, створюють фільми, учасникам тих важких жахливих подій присвячують поезії, пісні, поеми. Але ніхто не може творити пам'ять так, як роблять це самі учасники подій, котрі у 80-х роках минулого століття пройшли через жорстоке пекло афганської війни. До слова був запрошений воїн-інтернаціоналіст, який був нагородженим орденом «Червоної Зірки», що він поважає хлопців теперішніх учасників АТО, що вони захищають нашу Батьківщину, а ми були на чужій землі окупантами. На мій погляд, на теперішній час. За долею волі я мешканець Донецької області,а Юрчишин С.Й. Дніпропетровської – служили в одній частині. А після служби, доля звела нас в одному селі на Дніпропетровщині.
Бої закінчились, а історія – вічна. Афганська війна в пам'яті людства ще буде жити довго, тому що її історія написана кров’ю солдатів і слізьми матерів. Покоління, обпалене її вогнем, як ніхто засвоїло військові і моральні уроки тієї героїчної і трагічної афганської війни.
Афганських подій ніколи і нікому не викреслити з календаря. І скільки б ми не повертались до тих подій, встановлюючи нові і нові факти, змінюючи цифри, все переоцінюючи, істина залишається одна – незмінно житиме пам'ять про Афганістан
Низький уклін Вам, воїни-афганці від усіх земляків. Бажаємо усім Вам здоров’я, щастя, миру, злагоди, добробуту. Дякуємо, що Ви до нас завітали і згадали події, які не можна забути.




                                                             

Комментариев нет:

Отправить комментарий